Stal nierdzewna AISI 304 / 1.4301 - przydatne informacje

Stal nierdzewna AISI 304 / 1.4301 - przydatne informacje

Stal nierdzewna  AISI 304  / 1.4301 /  X5CrNi1810 / EN 58E / PN 86020 (Polska), OH18N9

 Stal nierdzewna z  gatunku AISI  304 jest najbardziej uniwersalnym i najczęściej stosowanym ze wszystkich stali nierdzewnych. Jego skład chemiczny, właściwości mechaniczne, spawalność i odporność na korozję / utlenianie zapewniają najlepszą wszechstronną stal nierdzewną przy stosunkowo niskich kosztach. Ma również doskonałe właściwości w niskich temperaturach i dobrze reaguje na utwardzanie przez obróbkę na zimno.

Gatunek 304 (18-8) jest austenityczną stalą zawierającą co najmniej 18% chromu i 8% niklu, w połączeniu z maksymalnie 0,08% węgla. Jest to niemagnetyczna stal, która nie może być utwardzana przez obróbkę cieplną, aby uzyskać większą wytrzymałość na rozciąganie musza być obrabiane na zimno. Minimalna zawartość chromu wynosząca 18% zapewnia odporność na korozję i utlenianie. Charakterystyka metalurgiczna stopu wynika przede wszystkim z zawartości niklu (8% mm.), co również zwiększa odporność na korozję powodowaną przez redukcję chemikaliów Niska zawartość węgla  (0,08% maks.),  oznacza mniejsze wytrącanie węglika w strefie wpływu ciepła podczas spawania i mniejszą podatność na korozję międzykrystaliczną.

Najczęstsze zastosowanie gat. AISI 304

Gatunek 304 jest odporny na większość kwasów utleniających i może wytrzymać zwykłe rdzewienie.  Jest odporny na środki spożywcze, roztwory do sterylizacji, większość organicznych substancji chemicznych i barwników oraz szeroką gamę nieorganicznych substancji chemicznych. 

Ze względu na odporność na korozyjne działanie różnych kwasów występujących w owocach, mięsie, mleku i warzywach, typ 304 stosuje się do:

  •      Zlewozmywaków

  •      blatów stołowych

  •      kubków kawy, pieców

  •      lodówek

  •      dozowników mleka i śmietany oraz stołów parowych.

 Jest również używany w wielu innych sprzętach, takich jak urządzenia kuchenne, garnki, patelnie i sztućce.

Typ 304 szczególnie nadaje się do wszystkich typów urządzeń mleczarskich :

  •      dojarek

  •      kontenerów

  •      homogenizatorów

  •      sterylizatorów

  •      zbiorników do przechowywania i transportowania, ( rurociągów, zaworów, wózków mlecznych i wagonów kolejowych)

Ten stop 18-8 jest równie przydatny w branży piwowarskiej, gdzie jest stosowany w:

  •      rurociągach

  •      miskach drożdżowych

  •      kadziach fermentacyjnych

  •      magazynach

 Przemysł cytrusów i soków owocowych również używa typu 304 do wszystkich czynności związanych z obróbką, kruszenia, przygotowania , sprzęt do przechowywania.

W zastosowaniach związanych z przetwarzaniem żywności, takich jak młyny, piekarnie, ubojnie i pakownie, cały sprzęt metalowy wystawiony na działanie olejów i tłuszczów zwierzęcych i roślinnych jest wytwarzany z rodzaju 304.

Typ 304 stosuje się również w zbiornikach barwników, wiadrach do rurociągów, miskach itp., Które wchodzą w kontakt z kwasami lormicznymi, octowymi i innymi kwasami organicznymi stosowanymi w przemyśle farbiarskim. 

W środowisku morskim, ze względu na nieco wyższą wytrzymałość i odporność na zużycie niż typ 316, jest również stosowany do nakrętek, śrub, śrub i innych elementów złącznych. Jest również stosowany do sprężyn, trybów i innych elementów, w których wymagana jest odporność na zużycie i korozję.

Skład chemiczny

C

Cr

Ni

Fe

Mn

P

S

Si

Max 0.08

18-20

8-10.5

66,35-74

Max 2

Max 0.045

Max 0.03

Max 1

Właściwości stali z gat. 304

Własności

Wartość w jednostce metrycznej

Gęstość

7,9 * 10³

kg / m³

Moduł sprężystości

193

GPa

Rozszerzalność termiczna (20 ºC)

17,2 * 10 -6

ºCˉ¹

Specyficzna pojemność cieplna

502

J / (kg * K)

Przewodność cieplna

16.2

W / (m * K)

Oporność elektryczna

7.2 * 10 -7

Ohm * m

Wytrzymałość na rozciąganie

520

MPa

Granica plastyczności

210

MPa

Wydłużenie

45

%

Twardość

92

RB

Temperatura topnienia

1400-1450

ºC

Stal nierdzewna gatunku 304 posiada dobrą odporność na utlenianie w przerywanej pracy do 870 ° C i ciągłą pracę do 925 ° C. Ciągłe stosowanie 304 w zakresie 425-860 ° C nie jest zalecane, jeśli ważna jest późniejsza odporność na korozję w środowisku wodnym. "

Jak podano w karcie katalogowej AK Steel ze stali nierdzewnej 304, stop osiąga temperaturę topnienia w zakresie 1400 ° C - 1450 ° C). Naturalnie, im bliższy jest punkt topnienia stali, tym większa jej wytrzymałość na rozciąganie.

Zapoznaj się z naszą oferta siatek wykonanych ze stali nierdzewnej:

Siatki w gatunku AISI 304 / 1.4301

Siatki w gatunku AISI 316L / 1.4404