Jak czyścić grille nierdzewne ARPEM Steel aby wyglądały jak nowe?
Ruszt ze stali nierdzewnej to jeden z najchętniej wybieranych rodzajów rusztów grillowych dostępnych na rynku. Ogromną popularność zawdzięcza przede wszystkim swoim świetnym parametrom. Jest bardzo trwały i odporny na korozję, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości i estetyczny wygląd nawet przy wieloletnim, intensywnym eksploatowaniu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że aby zachował swój nienaganny stan przez długi czas, należy zadbać o jego regularne czyszczenie. Przedstawiamy, jak powinno wyglądać czyszczenie rusztu grilla oraz kiedy najlepiej to robić!
Czym czyścić ruszt grilla ze stali nierdzewnej?
Czyszczenie stali nierdzewnej jest wyjątkowo proste i nie wymaga stosowania specjalistycznych środków czy narzędzi. Większość potrzebnych do tego produktów prawdopodobnie każdy ma już w swoim domu. Jedynymi akcesoriami, w które warto zainwestować dodatkowo, są szczotka do grilla i metalowy skrobak. Warto przy tym pamiętać, że pierwsze z narzędzi powinno mieć stosunkowo miękkie włosie ze stali nierdzewnej, gdyż w przeciwnym razie mogłoby one uszkodzić strukturę rusztu. Drugie z nich to natomiast rozwiązanie bardzo dobrze sprawdzające się do usuwania większych zanieczyszczeń, które może jednak nie wystarczyć do wyczyszczenia tych drobniejszych.
Oprócz wspomnianych akcesoriów, do wyczyszczenia grilla potrzebne będą także płyn do mycia naczyń lub środek do mycia grilla, ocet i soda oczyszczona, papier ręcznikowy oraz gąbka. W przypadku konieczności przeprowadzenia tzw. „głębokiego czyszczenia” przydatny będzie również worek na śmieci oraz opakowanie wielkości rusztu – np. karton, w który ruszt był zapakowany.
Kiedy najlepiej czyścić grille ze stali nierdzewnej?
Ruszty nierdzewne do grilla najlepiej czyścić od razu po użyciu – są one wówczas nadal ciepłe, dlatego też najłatwiej usunąć z nich resztki jedzenia. W takim przypadku do ich oczyszczenia w zupełności wystarczy szczotka do grilla, a w przypadku większych zabrudzeń – metalowy skrobak. Jeżeli do mycia przystąpisz dopiero po ich wystygnięciu, pozostałości po grillowanych daniach zdążą zaschnąć, co może nieco utrudnić ich usunięcie. Jeszcze więcej problemów sprawić może sytuacja, w której ruszt nie był czyszczony przez dłuższy czas. Wówczas konieczne będzie tzw. głębokie czyszczenie, które jest bardziej czasochłonne, choć nadal dosyć proste.
Czyszczenie i konserwacja grilla nierdzewnego – krok po kroku
Sposób czyszczenia rusztu nierdzewnego zależy w dużej mierze od tego, czy mycie stali nierdzewnej przeprowadzasz po każdym użyciu, czy od dłuższego czasu tego nie robiłeś/robiłaś.
Jeżeli grill myjesz od razu po skończeniu przygotowywania dania, zacznij od czyszczenia rusztu za pomocą dedykowanej szczotki. W przypadku, gdy natrafisz na bardziej uporczywe zabrudzenie, możesz usunąć je za pomocą namoczonego w occie papieru ręcznikowego. Dzięki temu zarazem rozpuścisz przypalone resztki jedzenia i zdezynfekujesz ruszt. Do pozbycia się większych cząstek wykorzystaj metalowy skrobak w kształcie litery U. Następnie przetrzyj powierzchnię rusztu papierem ręcznikowym, zamknij pokrywę grilla oraz pozostaw do wyschnięcia i wystygnięcia.
Jeżeli natomiast ruszt nie był czyszczony przez dłuższy czas, możesz umyć go na dwa sposoby. Pierwsza z metod wymaga skorzystania z opakowania po ruszcie (z wyciętą górną częścią) i worka na śmieci. Worek umieść w kartonie/innym odpowiednio dużym pojemniku i włóż do niego ruszt. Następnie przygotuj mieszankę octu i sody oczyszczonej w ilości, która pozwoli na pełne zanurzenie czyszczonego produktu, wlej ją do worka i pozostaw go na kilka godzin lub przez noc w miksturze. Po upływie tego czasu przenieś ruszt do zlewu i wyszoruj, wykorzystując do tego płyn do mycia naczyń, gorącą wodę i gąbkę. Ponownie przemyj go gorącą wodą i pozostaw do wyschnięcia.
Alternatywą dla wspomnianej metody jest owinięcie rusztu folią aluminiową, nagrzanie grilla do ok. 230⁰C i pozostawienie rusztu w grillu na około 20 minut. Po jego rozgrzaniu postępuj tak jak w przypadku czyszczenia go od razu po użyciu.
Pamiętaj, że ruszt do grilla, aby rzeczywiście mógł Ci służyć przez długi czas, musi nie tylko być regularnie czyszczony, ale także cechować się wysoką jakością wykonania. Nierdzewne akcesoria do grilla i wędzarni, które spełniają to wymaganie, zamówisz na stronie Arpem Steel!
Polecane wpisy blogowe
Stal nierdzewna AISI 316/316L- przydatne informacje
Zalety i właściwości siatki stalowej nierdzewnej