Czym różni się ruszt ze stali nierdzewnej od żeliwnego?

Czym różni się ruszt ze stali nierdzewnej od żeliwnego?

Ruszt to jeden z ważniejszych elementów grilla. Dzięki jego właściwościom można przygotować ulubione dania zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Zarówno do węglowych, jak i gazowych grilli producenci dołączają żeliwne lub stalowe ruszty. Oba rozwiązania mają swoje zalety. Poznaj właściwości obu materiałów i sprawdź, które rozwiązanie lepiej sprosta Twoim oczekiwaniom.

Ruszt żeliwny do grilla

Żeliwo to stop żelaza, który cechuje wysoka zdolność do zatrzymywania ciepła. Ruszty do grilla wykonane z tego materiału są masywne i ciężkie. Cechuje je duża gęstość materiału i porowata faktura. Po nagrzaniu się równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni, dzięki czemu przygotowane na nich potrawy są tak samo zgrillowane. Oprócz dobrej zdolności akumulacji temperatury, równie dobrze ją oddają. Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła potrawy z zewnątrz są przyrumienione, a wewnątrz soczyste i aromatyczne. Wadą tego typu rusztów z pewnością jest ich ciężar. Masywne modele pasują jedynie do dużych, stabilnych modeli grillów. Żeliwo samo w sobie nagrzewa się dosyć wolo, dlatego konieczne jest odpowiednio wczesne rozpalenie i odczekanie, aż cały ruszt uzyska równomierną temperaturę. Warto również pamiętać, że o tego typu ruszty trzeba odpowiednio zadbać.

Ruszty żeliwne wymagają sezonowania/olejowania. To proces nakładania oleju spożywczego na powierzchnię. Wnika on w głąb materiału i tworzy warstwę ochronną, a jednocześnie zapobiega przywieraniu jedzenia. Po zakończeniu grillowania zamknij pokrywę urządzenia i pozostaw ruszt, by resztki produktów się wypaliły. Następnie przy użyciu dedykowanej szczotki do czyszczenia (najlepiej z włosiem stalowym) wyczyść powierzchnię. Na tak przygotowany ruszt do grilla żeliwny nałóż cienką warstwę oleju i pozostaw do wystygnięcia. 

Ruszt żeliwny po zakończeniu grillowania można wypalić lub szczotkować, by utrzymać go w odpowiedniej czystości. Nie można go myć w zmywarce, ani stosować środków chemicznych. Zniszczą warstwę ochronną, a materiał je pochłonie i będzie oddawał do jedzenia podczas kolejnego grillowania. Żeliwo jest również dosyć kruchym materiałem, dlatego wato odkładać ruszt z odpowiednią ostrożnością. Nieodpowiednio pielęgnowany ruszt żeliwny może ulec powierzchniowej korozji.

Ruszt do grilla ze stali nierdzewnej

Ruszt ze stali nierdzewnej to jedno z popularnych rozwiązań, po które sięgają zazwyczaj właściciele grillów gazowych. Stal nagrzewa się całkiem szybko, co pozwala zaoszczędzić czas. Jest również odporna na korozję, dzięki czemu wilgoć i różne warunki atmosferyczne nie są im straszne. Ruszt do grilla nierdzewny jest lekki, odporny na uszkodzenia i można go wygodnie umyć przy użyciu dedykowanych środków. Modele o mniejszych wymiarach użytkownicy myją również w zmywarce. Sezonowanie stali nie jest więc konieczne.

Zanim ruszt trafi do sprzedaży, wykonuje się tak zwane odprężanie stali. To proces, który polega na obróbce cieplnej materiału (w temperaturze 550-650 stopni), w trakcie której zostają usuwane naprężenia. Dzięki temu podczas formowania, skrawania czy cięcia, a później użytkowania, ruszt nie zmieni swojego rozmiaru.

Ruszt do grilla ze stali nierdzewnej jest łatwy w czyszczeniu i w przeciwieństwie do żeliwnego, nie wymaga sezonowania. Warto pamiętać, by nie używać żadnych produktów ściernych czy agresywnych środków czystości. Powierzchni nie powinno się smarować olejem – będzie kapał do ognia lub pozostanie na niej i się spali, co negatywnie wpłynie na smak potraw. Lepiej nasmarować jedzenie, dzięki czemu nie będzie przywierało. Wysokiej jakości akcesoria do grilla i wędzarni możesz kupić w naszym sklepie!

Ruszt żeliwny czy ze stali nierdzewnej?

Kupując grill, zazwyczaj klient nie ma możliwości wyboru rodzaju rusztu. Gotowe zestawy sprzedawane są już z dedykowanym modelem. Możesz jednak dokupić produkt samodzielnie. Grill z rusztem ze stali nierdzewnej jest łatwiejszy w utrzymaniu czystości, odporny na rdzewienie, a dzięki gładkiej powierzchni można go szybciej umyć. Błyskawiczne nagrzewanie sprawia, że już po kilku minutach od rozpalenia można kłaść jedzenie. Jeżeli zależy Ci na tym, by ruszt był nie tylko lekki, ale także wygodny w utrzymaniu czystości, to warto wybrać model ze stali nierdzewnej.

Polecane wpisy blogowe

Kiedy stosować stal z gatunku 304 a kiedy 316 ?
Stal nierdzewna AISI 304 / 1.4301 - przydatne informacje