
Stal nierdzewna AISI 304 / 1.4301 - przydatne informacje
Stal nierdzewna AISI 304 / 1.4301 / X5CrNi1810 / EN 58E / PN 86020 (Polska), OH18N9
Stal nierdzewna z gatunku AISI 304 jest najbardziej uniwersalnym i najczęściej stosowanym ze wszystkich stali nierdzewnych. Jego skład chemiczny, właściwości mechaniczne, spawalność i odporność na korozję / utlenianie zapewniają najlepszą wszechstronną stal nierdzewną przy stosunkowo niskich kosztach. Ma również doskonałe właściwości w niskich temperaturach i dobrze reaguje na utwardzanie przez obróbkę na zimno.
Gatunek 304 (18-8) jest austenityczną stalą zawierającą co najmniej 18% chromu i 8% niklu, w połączeniu z maksymalnie 0,08% węgla. Jest to niemagnetyczna stal, która nie może być utwardzana przez obróbkę cieplną, aby uzyskać większą wytrzymałość na rozciąganie musza być obrabiane na zimno. Minimalna zawartość chromu wynosząca 18% zapewnia odporność na korozję i utlenianie. Charakterystyka metalurgiczna stopu wynika przede wszystkim z zawartości niklu (8% mm.), co również zwiększa odporność na korozję powodowaną przez redukcję chemikaliów Niska zawartość węgla (0,08% maks.), oznacza mniejsze wytrącanie węglika w strefie wpływu ciepła podczas spawania i mniejszą podatność na korozję międzykrystaliczną.
Najczęstsze zastosowanie gat. AISI 304
Gatunek 304 jest odporny na większość kwasów utleniających i może wytrzymać zwykłe rdzewienie. Jest odporny na środki spożywcze, roztwory do sterylizacji, większość organicznych substancji chemicznych i barwników oraz szeroką gamę nieorganicznych substancji chemicznych.
Ze względu na odporność na korozyjne działanie różnych kwasów występujących w owocach, mięsie, mleku i warzywach, typ 304 stosuje się do:
-
Zlewozmywaków
-
blatów stołowych
-
kubków kawy, pieców
-
lodówek
-
dozowników mleka i śmietany oraz stołów parowych.
Jest również używany w wielu innych sprzętach, takich jak urządzenia kuchenne, garnki, patelnie i sztućce.
Typ 304 szczególnie nadaje się do wszystkich typów urządzeń mleczarskich :
-
dojarek
-
kontenerów
-
homogenizatorów
-
sterylizatorów
-
zbiorników do przechowywania i transportowania, ( rurociągów, zaworów, wózków mlecznych i wagonów kolejowych)
Ten stop 18-8 jest równie przydatny w branży piwowarskiej, gdzie jest stosowany w:
-
rurociągach
-
miskach drożdżowych
-
kadziach fermentacyjnych
-
magazynach
Przemysł cytrusów i soków owocowych również używa typu 304 do wszystkich czynności związanych z obróbką, kruszenia, przygotowania , sprzęt do przechowywania.
W zastosowaniach związanych z przetwarzaniem żywności, takich jak młyny, piekarnie, ubojnie i pakownie, cały sprzęt metalowy wystawiony na działanie olejów i tłuszczów zwierzęcych i roślinnych jest wytwarzany z rodzaju 304.
Typ 304 stosuje się również w zbiornikach barwników, wiadrach do rurociągów, miskach itp., Które wchodzą w kontakt z kwasami lormicznymi, octowymi i innymi kwasami organicznymi stosowanymi w przemyśle farbiarskim.
W środowisku morskim, ze względu na nieco wyższą wytrzymałość i odporność na zużycie niż typ 316, jest również stosowany do nakrętek, śrub, śrub i innych elementów złącznych. Jest również stosowany do sprężyn, trybów i innych elementów, w których wymagana jest odporność na zużycie i korozję.
Skład chemiczny
Właściwości stali z gat. 304
Stal nierdzewna gatunku 304 posiada dobrą odporność na utlenianie w przerywanej pracy do 870 ° C i ciągłą pracę do 925 ° C. Ciągłe stosowanie 304 w zakresie 425-860 ° C nie jest zalecane, jeśli ważna jest późniejsza odporność na korozję w środowisku wodnym. "
Jak podano w karcie katalogowej AK Steel ze stali nierdzewnej 304, stop osiąga temperaturę topnienia w zakresie 1400 ° C - 1450 ° C). Naturalnie, im bliższy jest punkt topnienia stali, tym większa jej wytrzymałość na rozciąganie.
Zapoznaj się z naszą oferta siatek wykonanych ze stali nierdzewnej:
Siatki w gatunku AISI 304 / 1.4301
Siatki w gatunku AISI 316L / 1.4404